Half uur per dag is al voldoende

Fiets je fit, ook al is dat elektrisch

Een half uurtje bewegen per dag is genoeg om gezond te blijven. Wie dat op de moderne e-bike doet, kan ook nog eens een flinke afstand afleggen. Twee vliegen in een klap.

Fietsen is goed voor je. Dat weet iedereen. Vooral nu we met zijn allen proberen om bewuster te eten en meer te bewegen, grijpen meer en meer mensen naar de fiets.

Ad Janssens van Janssens Tweewielers ziet de fiets nog steeds in populariteit stijgen. Vorig jaar leverde hij aan de inwoners van Wagenberg en wijde  omgeving nieuwe en gebruikte rijwielen.

In heel Nederland nam het aantal nieuw verkochte fietsen de afgelopen jaren ook steeds verder toe. Vooral het aandeel van de elektrische fiets daarin is opvallend. In 2017 verkochten Janssens Tweewielers en zijn collega’s maar liefst 100.000 e-bikes. “Mensen zijn de files zat en kiezen vaker voor de fiets als alternatief vervoermiddel. Sommigen gaan dichter bij het werk wonen en hebben voldoende aan een gewone stads- of toerfiets en voor anderen die een grotere afstand moeten overbruggen is de e-bike heel geschikt. Daarmee kun je namelijk in dezelfde tijd meer kilometers maken, zónder je daarvoor meer in te spannen”, aldus Ad Janssens.

BOVAG Tweewielerbedrijven en het Hoofdbedrijfschap Detailhandel lieten onlangs door TNO onderzoeken hoe groot de gezondheidseffecten van de fiets met elektrische trapondersteuning werkelijk zijn. De uitslag bevestigde wat de brancheorganisatie al wist: wie vijf dagen per week een half uurtje fietst voldoet aan de Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB)  Ad Janssens: “Ga maar na hoe goed het is om dat half uurtje op een fiets te bewegen. Daar kan geen sportschool tegen op.”

Intensive care
Het idee van zwaar trappen en zadelpijn schrikt echter nog veel mensen af. Goed gereedschap is het halve werk, dus wie voor de maximale winst op gezondheidsgebied gaat, moet wel kiezen voor een fiets die bij hem past. “De keuze hangt af van het gebruiksdoel: ga je ermee naar je werk of gebruik je hem alleen voor recreatie?
Ad Janssens adviseert zijn klanten daarbij vakkundig. Datzelfde geldt voor het onderhoud na aanschaf. “Wij zijn erop ingesteld om met de beste materialen volgens fabrieksspecificaties de fietsen te repareren en onderhouden. En we geven standaard prima garanties op fietsen Eigenlijk zijn wij een soort intensive care voor fietsen;  dankzij ons blijft fietsen immers gezond”, aldus Ad Janssens. Om die gedachte kracht bij te zetten is ons motto ‘Wij houden U en uw fiets gezond’.